Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan som inte innehöll Magnus Ladulås. Foto: Ray Wahlsten/Medeltidsmuseet

Letandet efter Magnus Ladulås kvarlevor I Riddarholmskyrkan fortsätter

1:23 min

Sökandet efter Magnus Ladulås kvarlevor i Riddarholmskyrkan i Stockholm fortsätter i början av nästa år.

De senaste två åren har man öppnat två gravar i kyrkan för att hitta Magnus Ladulås, men utan resultat. I början av nästa år ska ett tredje utymme i kyrkan undersökas, berättar projektsamordnaren Lin Annerbäck

Lin Annerbäck, projektsamordnare på stadsmuséet och medeltidsmuséet.

-  Vi har ju öppnat både den tumba som har Magnus Ladulås porträtt på sig och den tumban som har Karl Knutssons porträtt, och i de gravkamrarna finns det bara skelett från1400-talet och 1500-talet, och Magnus Ladulås dog ju 1290.

- Men det finns ett litet utrymme mellan de här två gravkamrarna som inte tidigare är undersökt, vad vi vet, och det utrymmet vill vi nu ta oss in i.

För två år sedan öppnades det man dittills trott var Magnus ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Anledningen var att försöka få fram DNA från Magnus Ladulås. I graven fanns åtta skelett, men inget av dem var tillräckligt gammalt för att kunna vara Magnus Ladulås. Efter det har ännu en grav öppnats, och nu ska man alltså göra ett tredje försök. Och det är viktigt att hitta Magnus Ladulås, säger Lin Annerbäck.

- Det är en av våra viktiga kungar i vår svenska historia och det började som ett projekt där vi skulle fastställa att det är Birger Jarl som ligger i Varnhem. Då ville vi DNA-matcha mot en av hans kända släktigar och då tänkte vi att det var enkelt med Magnus Ladulås för han ligger i Riddarholmskyrkan, men tji fick vi, han låg inte där vi trodde. Sedan har vi gått igenom de möjligheter som finns i kyrkan och sista möjligheten är det här gömda utrymmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista