Fler syriska flyktingar väntas till Södertälje

0:40 min

Södertälje kommun förbereder sig för att ta emot fler flyktingar från Syrien. Detta sedan Migrationsverket beslutat att alla syriska flyktingar som kommer till Sverige ska få permanent uppehållstillstånd.

Som Ekot berättat under morgonen har Migrationsverket beslutat att alla syriska flyktingar som kommer till Sverige ska få permanent uppehållstillstånd, eftersom situationen i Syrien är så allvarlig.

De 7 000-8 000 syrier som redan är här får permanent uppehållstillstånd och det betyder att deras anhöriga också kan få komma hit.

Södertälje är en av kommunerna som tagit emot flest flyktingar från Syrien. Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Socialdemokraten Boel Godner om dagens besked.

--Situationen är bekant för Södertälje. Det kom väldigt mycket flyktingar från Irak under kriget och även anhöriginvandring efteråt. Vi är säkert mest erfarna i hela Sverige och bäst på den här situationen men en önskan är att hela Sverige hjälps åt.

--Utmaningarna är att det blir en trångboddhet i våra bostadsområden då man bosätter sig hos anhöriga och att det en måndag morgon eller tisdag morgon kan stå tjugo nya barn i en av våra skolor eller två av våra skolor men vi har ambitionen att varenda unge ska få samma chans i Södertälje och Sverige så vi prioriterar barn och unga.

Socialdemokraten Boel Godner, kommunstyrelseordförande i Södertälje, intervjuad av Johar Bendjelloul i P1 Morgon

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista