Anders Gyhlenius har obotlig cancer men fortsätter mot alla odds att delta i en mängd väldigt krävande aktiviteter. Just nu kan du se honom i SVT-serien En svensk klassiker. Bild: SVT

Anders springer maraton, skidar Vasaloppet och simmar över Öresund trots cellgiftbehandling och skelettcancer

Anders Gyhlenius ser positivt på livet trots sin svåra cancer
9:34 min

Anders Gyhlenius är en nästan osannolik människa. Hans kamp mot sjukdomen och positiva livssyn trots att hans cancer är obotlig och långt gången, är en inspiration för väldigt många, något som blivit än mer uppenbart sedan starten på SVT-serien En svensk klassiker.

Det var tre år sedan som chefen för Ikea i Kungens kurva fick diagnosen: Prostatacancer som spridit sig till lymfkörtlarna. Exakt hur lång tid han hade kvar ville läkarna inte säga, men Anders gav sig själv tre till fyra månader. Så blev det alltså inte. Tvärtom har Anders sedan diagnosen fortsatt med sitt mycket aktiva liv och bland annat sprungit flera maraton. I somras simmade han dessutom över Öresund.

- Nu hoppas jag kunna genomföra Lidingöloppet igen. Vem vet, det kanske blir mitt sista, jag lever ett par månader i taget.

Det går inte att värja sig mot Anders optimism och livsglädje.

- Det finns så mycket vackert och bra i världen att ta till sig. Varje dag är viktig, säger mannen som fått stor uppmärksamhet sedan serien En svensk klassiker hade premiär för tre veckor sedan.

- Du kan inte ana hur mycket kärlek jag fått av väldigt många mäniskor runt hela landet. Jag hinner inte riktigt läsa alla brev, men jag försöker så gott jag kan.

Jobbet som chef på möbeljätten har han kvar och Anders talar ganska ofta med Ingvar Kamprad.

- Vi brukar skämta om vem som kommer att trilla av pinn först, ler Anders.

Nu är Anders inne på sin femte månad cellgiftsbehandling. Det ska bli sju månader den här gången.

- Jag mår så klart dåligt av det, men det hjälper till att minska smärtan i skelettet, och ser man det så är det ju bara positivt.

Lyssna på hela intervjun ovan.  

Alexander Hammarlöf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".