Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Låtsaskontroller kan ha skadat SL:s förtroende

Resenären Marianne: "Jag blev inte förvånad"
1:42 min

SL:s kommunikationschef medger att trafikvärdarnas låtsaskontroller av biljetter har skadat trovärdigheten för SL. Det var tidigare som det uppdagades att trafikvärdarna utfört biljettkontroller med trasiga enheter, trots att SL visste om det.

Stockholmsnytt har träffat bussresenären Marianne som inte blev särskilt överraskad när hon fick höra om låtsaskontrollerna.

– Jag log, jag blev inte förvånad, men vad ska de göra?

Hur påverkas ditt förtroende för SL?

– Det är väl si och så, det är ingenting man litar på direkt, säger Marianne.

Det är främst vid de blåa innerstadsbussarna som man kan stiga på bussen i mitteningången och där få sin biljett kontrollerad av trafikvärdens blåa dosa. Men det har ni visat sig att flera av de enheterna inte fungerat och att det har handlat om låtsaskontroller.

SL säger nu till Stockholmsnytt att läsarna är gamla och svåra att reparera och man har inte kunnat leverera nya i den takt som krävts.

Frågan varför man fortsatt utföra kontroller trots att utrustningen inte fungerat har SL svårt att svara på.

– Förra sommaren fördes det ett resonemang om det här och då tog man ett beslut och göra på det här viset istället för att strunta i enheterna eller skicka passagerarna via framdörren. Det var, sett i backspegeln, inte det rätta beslutet att ta, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

Har det här skadat SL:s trovärdighet?
– Det är otroligt viktigt för SL:s trovärdighet att våra resenärer kan göra rätt för sig och betala. I det här fallet har det här inte fungerat fullt ut, självklart har det fått negativa konsekvenser.

I oktober räknar SL med att nya fungerande enheter ska tas i bruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".