1 av 2
Demonstranter som protesterar mot USA:s Barack Obamas politik på Medborgarplatsen i Stockholm på onsdagen. Foto: Robin Haldert/Scanpix
2 av 2
På Medborgarplatsen hölls det under onsdagen demonstration i samband med Obamas besök i Stockholm. Foto: Peder Gustafsson/Sveriges Radio

Polisen fick ingripa vid Obamademonstration

1:27 min

Ett 50-tal poliser fick igår rycka in under en demonstration mot president Obama.

I demonstrationen som anordnades av Piratpartiet och en rad vänsterorganistioner protesterade de flesta mot USA:s planer på ett militärt ingrepp i Syrien.

Men även Obamavänliga-demonstrante som vill att USA ska gå in i landet, dök upp. En av dom var Hane Al-Ashad.

-Idag, helst idag, omvärlden har varit tyst i tre år! Vi mår inte bra. Jag har min familj, mina släktingar där och vi kan inte göra någonting. Det känns bara jobbigt!, säger Hane Al-Ashad.

En vägg av poliser separerar de två olika grupperna på Medborgarplatsen som har helt olika åsikter i Syrienfrågan. Den betydligt större gruppen på flera 100 personer skriker att dom inte vill att USA ska gå in i Syrien och att landet istället ska få sköta sina egna problem. Den betydligt mindre gruppen på minst 50 personer skriker att USA måste gå in i Syrien nu och att president al-Assad är en mördare och fascist.

En annan Obama-vänligt demostrant är förbannad på dom andra demonstranternas plakat på president al-Assad.

- När jag ser vissa idioter här som hejar på Bashar al-Assad mitt i Stockholm, när han är känd diktator som för kemiska vapen, då blir jag jätteförbannad och jättearg!

Yes, yes Obama! Yes, yes Obama, skanderar demonstanterna.

Men på andra sidan Medborgarplatsen står Sandrella Saro:

- Jag tycker att Obama är mycket värre! Obama är den största diktatorn i hela världen för det är han som vill styra hur länder ska ha det, säger Sandrella.

Och när hon hör vad motdemonstranterna tycker så håller hon inte med. Hon tror att en amerikansk intervention skulle orsaka mer dödande och tycker att USA ska hålla sig borta från Syrien.

-Han har ingenting med Syrien att göra! Det är det syriska folket som får bestämma vad som ska hända i Syrien. Det kommer ju att ske genom raketer och bombningar och det är ju alltid oskyldiga som dör, så det borde dom åtminstone tänka på, säger Sandrella Saro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista