Bänkraderna på Stockholms Universitet gapar tomma. Arkivfoto: Staffan Löwstedt /Scanpix.

Nästan ingen vill bli tysklärare

Men tyskarna lär sig svenska
2:15 min

Intresset för att bli tyskalärare är försvinnande litet. På ämneslärarprogrammet på Stockholms Universitet är det nu bara två studenter kvar från intagningsåret 2011 som läser tyska. På Tysk-Svenska Handelskammaren i Stockholm är man orolig.

– Det kommer framförallt att bli en brist hos de mindre företagen. För när de söker sig utanför de nordiska länderna då är steget till Tyskland naturligvis det första steget. Och då krävs det kunskaper i det tyska språket. Vad det gäller de stora företagen så är engelska oftast företagsspråket. De är också mer globalt agerande och inte så starkt beroende av den tyska marknaden, säger Karl-Heinz Gössling, vice vd på Tysk-Svenska Handelskammaren i Stockholm.

Spanska hetare
Landets största lärarutbildning finns på Stockholms universitet. Men här är endast två studenter kvar som började utbilda sig till ämneslärare i tyska 2011 då ett nytt lärarprogram infördes.

Sen mitten av 90-talet, då elever i grundskolan erbjöds att alternativt läsa spanska, har intresset för det tyska språket dalat. Enligt Statistiska centralbyrån har bara drygt var femte elev som gick ut grundskolan 2010 läst tyska. Samma andel gäller för teoretiska linjer i gymnasieskolan, medan var tredje gymnasieelev läste tyska 2004.

– När man frågar elever varför de valt spanska så säger de att det är ett häftigt språk. Det är kul när man åker på semester till spansktalande länder eller när man lyssnar på spansk musik, säger Tore Nilsson från institutionen för språkdidaktik på Stockholms universitet.

– Frågar man de som läser tyska och franska så säger de att det var föräldrarna som tyckte att det var ett bra val. Eller så finns det en kompis som har valt tyska. Man har alltså andra bevekelsegrunder.

Tyskar lär sig svenska
I Tyskland däremot finns det tydligen stort intresset för att lära sig svenska. Sverige är ett populärt semesterland och de positiva intrycken av landet verkar även stimulera motivationen för att lära sig språket, tror Tore Nilsson.

– Det lär finnas fler personer i Tyskland som läser svenska än vad det finns personer i Sverige som läser tyska. Nu är Tyskland ett större land med fler invånare men med tanke på Sveriges och svenskans relativa litenhet gentemot tyskans så är det ganska förbluffande.

Hansjörg Kissel, SR Internaional
hansjorg.kissel@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".