Många befarade att det stora polispådraget i innerstaden skulle göra att brotsligheten ökade på andra håll i länet. Effekten visade sig bli den motsatta.

Drastisk minskning av anmälda brott när Obama besökte Stockholm

2:58 min

Antalet anmälda brott i Stockholms län minskade drastiskt under Barack Obamas besök i huvudstaden. Det visar statistik från polisens länskommunikationscentral.  I går anmäldes mindre än hälften så många brott som samma dag förra året, 288 mot 842.

Polisen räknar visserligen med att ett antal brott från igår kommer att efteranmälas, till exempel inbrott och bilstölder som inte upptäckts än, men man uppskattar trots det att slutsiffran stannar på under 350 brott. Det vill säga en minskning med över 50 procent.

Också antalet gripanden som polisen gjorde igår, 78 stycken, var en markant minskning jämfört med samma dag 2012, då 105 personer greps.

Polisen vill inte gå in i detalj på varför antalet anmälda brott föll så dramatsikt, men säger att Obamas besök sannolikt hade med saken att göra.

- Ja, det är väl nån form av effekt, både vad det gäller miljön och brott, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Alexander Hammarlöf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista