Foto Jonas Ekströmer/Scanpix
STOCKHOLM

Pendeltågstrafiken dras med förseningar

En nedriven kontaktledning mellan Älvsjö och Årstaberg har orsakat trafikstörningar på pendeltågstrafiken sedan 18-tiden.

Tågen dras med förseningar på upp till 30 minuter och de södergående tågen stannar inte över huvud taget vid Årstaberg på grund av den nedrivna kontaktledningen.

– Vi har felavhjälpare på plats nu, och det verkar vara ett större problem. Vi har ingen prognos för när problemet kan vara avhjälpt, men vi tror inte att det kommer att ske det här trafikdygnet, säger Bengt Stenberg vid SL:s pressjour strax före klockan tio på kvällen.

Trafikverket ansvarar för spåren och enligt Jonas Bengtsson vid myndighetens pressjour ska problemet vara löst till morgonen.

– Det är ett tåg som tagit ledningen med sig, men mer än så vet jag inte, säger Jonas Bengtsson.

SL har bussersättning mellan Södertälje centrum och Södertälje hamn för att tågen ska kunna vända snabbare, för att komma ikapp i tidtabellen. Som mest har tågen varit försenade i 30 minuter under kvällen, säger Bengt Stenberg vid SL.

– Det finns annan ordinarie trafik till Årstaberg, man kan till exempel ta tunnelbanan till Liljeholmen och ta bussar därifrån, säger Bengt Stenberg och säger att man kan ringa SL:s kundtjänst om man har frågor.

SL har en resegaranti, som innebär att man kan få ersättning för utlägg man gjort om man riskerar att bli mer än 20 minuter försenad på grund av förseningar eller stopp i trafiken. 

Även 15 fjärrtåg från Stockholm C och söderut drabbades av förseningar på upp till 40 minuter på grund av den nedrivna kontaktledningen, uppger SJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista