Sen 90-talet har intresset för tyskan dalat. Foto: Eric G Svensson/ Scanpix

Lågt tyskaintresse kan ge ekonomiska nackdelar

2:15 min

Intresset för att bli tyskalärare är försvinnande litet. Bara två studenter är kvar på ämneslärarprogrammet vid Stockholms Universitet från intagningsåret 2011. Tyskland är Sveriges största handelspartner inom EU och på tysk-svenska handelskammaren är man orolig för att bristen på intresse för det tyska språket kan leda till ekonomiska nackdelar för Sverige.

– Det kommer framförallt att bli en brist hos de mindre företagen. För när de söker sig utanför de nordiska länderna då är steget till Tyskland naturligvis det första. Och då krävs det kunskaper i det tyska språket. När det gäller de stora företagen så är engelska oftast företagsspråket. De är också mer globalt agerande och inte så starkt beroende av den tyska marknaden, säger Karl-Heinz Gössling, vice vd på tysk-svenska handelskammaren i Stockholm.

Sveriges största lärarutbildning finns på Stockholms universitet. Men här är endast två studenter kvar som började utbilda sig till ämneslärare i tyska 2011 då ett nytt lärarprogram infördes. Sedan mitten av 1990-talet, då elever i grundskolan erbjöds att alternativt läsa spanska, har intresset för det tyska språket dalat. Enligt SCB har bara drygt var femte elev som gick ut grundskolan 2010 läst tyska. Samma andel gäller för teoretiska linjer i gymnasieskolan, medan var tredje gymnasieelev läste tyska 2004.

– När man frågar elever varför de valt spanska så säger de att det är ett häftigt språk. Det är kul när man åker på semester till spansktalande länder eller när man lyssnar på spansk musik. Frågar man dem som läser tyska och franska så säger de att det var föräldrarna som tyckte att det var ett bra val. Eller så finns det en kompis som har valt tyska. Man har alltså andra bevekelsegrunder, säger Tore Nilsson, utbildningssamordnare på institutionen för språkdidaktik på Stockholms universitet.

I Tyskland däremot finns det tydligen stort intresse för att lära sig svenska. Sverige är ett populärt semesterland och de positiva intrycken av landet verkar även stimulera motivationen för att lära sig språket, tror Tore Nilsson.

– Det lär finnas fler personer i Tyskland som läser svenska än vad det finns personer i Sverige som läser tyska. Nu är Tyskland ett större land med fler invånare, men med tanke på Sveriges och svenskans relativa litenhet gentemot tyskans så är det ganska förbluffande, säger Tore Nilsson, utbildningssamordnare på institutionen för språkdidaktik på Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista