Ur filmen The Broken Circle Breakdown. Foto: Njuta Films.

Hjärta och smärta och så några tyska filmtips.

3:51 min

En belgisk bluegrass-film full av svärta och musik, en slätstruken spionaction och så en Hollywoodskildring av den siste japanske kejsaren. Hör recensionerna här.
Och hör en intervju med Margreth Olin som skildrar några unga killar som fått tillfälligt uppehållstillstånd i Norge, men sen kastas ut när de fyller 18 år. Det gör hon i filmen Dom Andra som har premiär idag.

Och så de tyska filmtipsen:
Mot väggen - en film om en ung turkisk invandrartjej som ingår ett skenäktenskap för att få stanna. Hon gifter sig med en utlevande äldre rockkille. Och deras förhållande växer till stormig kärlek. Fatih Akin har regisserat.
Vid himlens utkant - också en Fatih Akin-film med bra skådespeleri, en historia där vi får följa några tyskar och några turkar som möts, skiljs, älskar och dör. Vackert och inte alls förutsägbart.
Moståndets tid - Krispiga 60-talsfärger och välberättat om Bernward Vesper och Gudrun Ensslin, en historia om ungdomsuppror och en uppgörelse med arvet efter nazismen.
Det vita Bandet - Michael Haneke har gjort en svartvit berättelse om en liten tysk by strax före första världskrigets utbrott. Där en rad mystiska olyckor inträffar. Spännande om ondska och förtryck. Dessutom mycket vackert foto o bra skådespel.
Kaspar Hauser - Werner Herzogs film om Kaspar som en dag upptäcks i en källare där han varit instängd sen barndomen utan kontakt med andra männsikor. Han tas med och visas upp för omvärlden. Och vi får följa honom och hans möten med världen.
Himmel över Berlin - Wim Wenders så omtalade film när den kom 1987. Bruno Gantz spelar en ängel som kliver ner bland männsikorna. Han överger odödligheten för att få känna kärlek och mänsklig närhet. Wim Wenders som också gjort till exempel Den amerikanske vännen och Paris, Texas. Wim Wenders gjorde också en mycket vacker dansfilm i 3D för ett par år sen. Om koreografen Pina Bausch. Pina heter den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista