Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. På bilden ordföranden Bernardita Nunez Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix

Skyddat boende för misshandlade kvinnor är nedläggningshotat

3:05 min

Kvinnojouren Terrafems skyddade boende för kvinnor med utländsk bakgrund är fortfarande nedläggningshotat trots beskedet häromdagen om mer pengar från och med nästa år. Nu har Terrafem skrivit direkt till regeringen för att få mer stöd, eftersom pengarna för i år är slut.

Terrafem tar emot våldsutsatta kvinnor från hela landet, med utländsk bakgrund, på sina skyddade boenden i Stockholm.

De ekonomiska problemen beror på att inga kommuner vill ge verksamhetsstöd, de vill bara betala när någon kvinna från den egna kommunen verkligen bor där berättar verksamhetschef Bernardita Núñez.

När stödet från Socialstyrelsen minskade innebar det akut ekonomisk kris för de skyddade boendena, och om en månad måste de alltså stänga om de inte hittar någon lösning på de ekonomiska problemen den närmaste tiden.

Nyligen har regeringen meddelat att stödet till kvinnojourer ska ökas nästa år, men då kan det vara för sent för Terrafem. Pengarna är slut redan nu.

Därför har Terrafem skrivit till regeringen och bett om akut hjälp, och hoppas på ett snabbt svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista