Kvinnlig cyklist vid Fridhemsplan. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Ny studie visar att cykelhjälmen är mer betydelsefull än man tidigare trott

1:41 min

Cykelhjälm minskar risken för en allvarlig huvudskada med 60 procent vid en olycka - det visar en ännu inte publicerad studie från Folksam.

Catharina Ingelman Sundbergs var för några år sedan inblandad i en trafikolycka i Göteborg, vilken drastiskt förändrade hennes liv.

Det gick jättelångsamt säger Catharina, när hon beskriver hur olyckan gick till.

– Jag hamnade i ett spårvagnsspår, det måste ha varit under 10 kilometer i timmen, om inte fem. Boom in i den där skåpbilen och sen var de 17 år med problem. Just den här dagen hade jag inte hjälm för jag skulle till frissan.

Catharina drabbades av en svår hjärnskakning med syn- och hörselrubbningar, minnessvårighet, trötthet och ljuskänslighet. Allt som påtagligt förändrade hennes liv.

De första två åren och tre månader var det alldeles hemskt säger Catharina.

– Jag prövade att jobba flera gånger men det gick inte, jag var tillexempel sjösjuk två år i sträck säger hon.

Men om cykelhjälm används så sänks risken för en allvarlig huvudskada märkbart , det visar Folksams nya studie där Matteo Rizzi är trafikforskare.

– Vi har tittat på sjukvårdsrapporterade olyckor och då ser vi en minskning med 60 procent av allvarliga huvudskador och en allvarlig skada ger bestående besvär som inte går över säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista