En på fyra drabbas av bältros. Nu finns ett vaccin mot sjukdomen. Foto: COP / NTB scanpix / SCANPIX
Medicin

Nu finns bältrosvaccinet i Stockholm - men bara om du betalar för det

Infektionsläkare Lars Lindquist om bältrosvaccinet
3:30 min

Vaccinet mot bältros har funnits i flera år men det är först idag som vaccinet finns tillgängligt för Stockholmarna. Nu återstår det att se om vaccinet kommer att erbjudas gratis i framtiden.

Idag kunde en privat vaccinationsklinik i centrala Stockholm bli först med att erbjuda bältrosvaccin. Vaccinet har i flera år funnits på andra håll i världen men på grund av stor efterfrågan, framförallt i USA, har tillgången inte räckt för Sverige förrän nu.

För tillfället ingår vaccination mot bältros i högkostnadsskyddet men om det i framtiden, lika vissa andra vanliga vaccin, kommer att bli helt kostnadsfritt återstår att se.

- Men jag tycker definitivt det är något som är värt att ta en titt på för att avgöra om det ska ingå i något av våra nationella vaccinationsprogram, säger Lars Lindquist, infektionsläkare på Karolinska Institutet i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".