Frysta jordgubbar kan fortfarande innehålla gulsot-smitta

1:31 min

Risken för smitta av hepatit A i frysta jordgubbar är inte borta. Det anser Smittskyddsinstitutet, som även i fortsättningen rekommenderar att koka frysta jordgubbar.

Lena Sundqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, säger till P4 Radio Stockholm att det än så länge inte går att säga hur länge hur länge rekommendationen måste kvarstå. 

– Under sommaren har ytterligare fem personer insjuknat. Vi trodde att smittan skulle avta, men så har det inte blivit säger hon.

Utbrottet av hepatit A som pågått i de nordiska länderna sedan oktober förra året är inte över - och rådet att koka köpta frysta jordgubbar från i synnerhet Marocko och Egypten gäller fortfarande.

Sammanlagt har nu 68 fall rapporterats, varav 15 här i landet.

Livsmedelsverken i samtliga nordiska länder samarbetar för att spåra producenter och leverantörer av de frysta bären, och så här långt pekar mot att de hepatitit-smittade bären kommer från producenter i Marocko och Egypten.

Antalet personer som insjuknat efter att ha ätit smittade jordgubbar har visserligen minskat märkbart sedan i våras - men inte försvunnit helt.

Tvärtom har det under sommaren dykt upp nya fall, och det senaste fallet i Sverige insjuknade i mitten av augusti.

– Smittrisken är inte över på länge än säger epidemiolog Lena Sundqvist.

– Bären verkar fortfarande kunna nå konsumenterna, och det som bidrar till det är ju att det är väldigt lång hållbarhet. På förpackningarna kan det stå upp till två år, så det är ju bra om de kan hållas undan från konsumenterna. Men än är det för tidigt att blåsa larmet över, säger epidemiologen Lena Sundqvist.

Men bland kunder som P4 Radio Stockholm träffar på ute bland frysdiskrna i mataffärer i Stockholm är oron över eventuell hepatit-smitta inte särskilt påtaglig.

– Det kommer så mång larm, man får sålla lite, säger en, medan en annan kund säger att "javisst, jag har hört talas om smittan, men det är ju bara att värma bären i micron så är det inga problem..."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista