Mikaela Chabo är lärare på Ronnaskolan i Södertälje, där Fadi går i årskurs 9. Foto: Julia Brynolfsson/SR
SÖDERTÄLJE

Södertälje kräver pengar av regeringen för att kunna ta emot fler syrier

1:53 min

Södertälje kommun begär ett större ekonomiskt stöd av regeringen. Efter Migrationsverkets beslut om att ge alla syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd i Sverige väntas fler syrier bosätta sig i Södertälje och ska kommunen klara av att ge dem ett drägligt liv behövs resurser.

– Våra kusiner här i Sverige hörde beslutet och ringde oss. Sen gick jag in på nätet och såg att det var sant. Det är ett bra beslut, vi är jätteglada, säger Fadi, som varit i Sverige i ett och ett halvt år.

Tillsammans med sin familj lämnade Fadi al-Hasakah i nordöstra Syrien. Idag är han sexton år och går sista året på Ronnaskolan i Södertälje.

På Ronnaskolan har en fjärdedel av skolans 785 elever varit i Sverige i mindre än två år. Mikaela Chabo är högstadielärare och undervisar i svenska som andra språk.

– Jag älskar mitt arbete, jag älskar att arbeta med de här eleverna för att jag tror på dem. Ibland säger dem, jag kan inte. Då skriver jag "jag kan inte" på tavlan och sätter ett kryss över det. För mig är de här eleverna vår framtid också, men de har bara haft det väldigt svårt i sitt liv. Samtidigt känner jag att om vi ska ta emot fler elever, jag tänker Södertälje kommun i sig och även Ronnaskolan, så måste vi få rätt resurser. Vi måste ha en kvalité i vår undervisning, vi kan inte bara ta emot och sätta dem i en viss klass och sen lära dem svenska utan resurser, säger Mikaela Chabo.

Sedan 2012 fram till juli i år har Södertälje kommun tagit emot 877 flyktingar från Syrien, enligt Migrationsverkets siffror. Av dem har 766 haft tillfälligt uppehållstillstånd. Men i och med Migrationsverkets beslut får de nu permanent uppehållstillstånd och deras anhöriga kan även få flytta hit.

Boel Godner är kommunsstyrelsens ordförande i Södertälje och beslutet är enligt henne helt rätt, men kommunen måste få mer resurser av regeringen.

– Vi behöver extra pengar, för vi har ambitionen att varje Södertäljebo ska ha samma chanser som alla andra. Varenda unge ska ha samma chans i skolan och då krävs det extra stöd. Dels för att man snabbt ska lära sig svenska, dels har många trauman med sig när man kommer från krigsdrabbade länder och många har väldigt svårt att komma ut i arbete och behöver hjälp och därför behövs det pengar och det har vi också begärt av regeringen, säger Boel Godner, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista