14-årig domare i knattematch påhoppad av tränare och föräldrar. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Knattematchbråk

14-årig domare: Tränaren skrek att jag var bajs.

4:09 min

En fotbollsmatch mellan 10-åringar i Järfälla blev för mycket för vissa föräldrar och tränare. Dom var inte nöjda med domaren, en 14-åring. Han utsattes för förolämpningar och efter matchen attackerades han fysiskt av en av föräldrarna. Så här berättar den 14-årige domaren själv om det som hände.

– Han börjar knuffa på mig lite men han blir bortkörd av en tränare som skriker åt honom att lämna planen. Efter ska jag köra igång en annan match och då har han fortfarande inte lämnat planen och då blir det bråk mellan föräldrar. Så föräldrarna försöker skydda mig och bad bortalagets tränare att gå härifrån. Han skrek att jag var bajs att jag var den sämsta domaren han haft, säger 14-åringen.

Vad kände du då?

– Det är någonting man är van vid. Det händer ofta, en gång i veckan. Det är inte bara jag som hör det här, det är flera domare. men vad ska man göra. Det är bara att låta det vara. Det finns inget man kan göra åt saken.

– Det är bara att döma matchen och ta din betalning och gå därifrån, säger 14-åringen.

För mycket engagemang

- Jag tror nånstans ibland att det blir för mycket engagemang och lite fel ibland, framförallt hos föräldrar som tar det på lite för stort allvar, säger Anders Olsson, på Stockholms fotbollsförbund.

- Vi försöker jobba med föreningsutveckling, att föreningarna får komma på utbildning när något händer, säger Anders Olsson som inte i första hand tror på avstängning av lag.

Fruktansvärt

- Det är fruktansvärt, säger Bosse Karlsson, domaransvarig på Svenska fotbollsförbundet om händelsen.
Han menar att liknande händelser självklart kan få konsekvenser för återväxten av domare.

Reporter Maud Johansson
maud.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista