Arkivbild.Foto: Scanpix

Miljoner sparas när stockholmarna använder cykelhjälm

1:23 min

Det relativt höga användandet av cykelhjälm i Stockholm innebär varje år stora besparingar både i mänskligt lidande och samhällsekonomiskt. Ny forskning visar att de samhällsekonomiska besparingarna i stockholmsområdet är runt 340 miljoner per år.

Maria Krafft är ansvarig för försäkringsbolaget Folksam trafikforskning och hon säger att man förutom samhällsekonomiska besparingar även minskar det mänskliga lidandet.
– Det handlar om stora besvär som minnessvårigheter och kognitiva besvär som verkligen påverkar vår livskvalitet och påverkar våra möjligheter att arbeta.

Trafiken här är komplicerad vilket ökar riskerna och cykelolyckan är numer den vanligaste typen av trafikolycka i Stockholmsområdet.

Ungefär fyra olyckor av tio är en cykelolycka, mot ungefär tre-och-en-halv för bilar säger Maria Krafft, så cykelolyckorna dominerar och är den vanligaste i trafiken idag.

Även relativt lindriga olyckor kan ge problem under lång tid säger Per Hamid Ghatan, läkare och hjärnforskare.
– En svår kroppsskada har vi lättare att förstå men de här dolda funktionshindren som ger svårigheter med tänkande och känslolivet får stora konskvenser med tanke på det livet vi lever i och de krav vi har på människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista