Kungliga operan. Foto: Leif R Jansson /Scanpix.

Kungliga operan ska bli Den nya Kungliga operan

2:57 min

Stockholm kommer inte att få ett helt nytt operahus under överskådlig framtid. Istället kommer Kungliga operan vid Gustaf Adolfs torg att renoveras och byggas ut, enligt ett förslag som regeringen presenterar i budgetpropositionen för nästa år.

Idag presenterades förslaget av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, och den vision hon ser framför sig är ett operahus som kan ta emot fler gästspel utifrån och nå nya publikgrupper. Syftet är att huset ska leva hela dygnet.

- Många tycker att det här kanske är en litet tom och litet död plats vid Gustaf Adolf torg efter klockan 18 när kontoren stängs och folk reser hem, och hon vill att det ska vara ett hus som är igång från morgonen till sena kvällen, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

"Hon" är chefen för Kungliga operan Birgitta Svendén som upprepade gånger har påtalat husets behov av större och bättre lokaler, inte minst repetitionslokaler och bättre publika ytor, bland annat, och både hon, kulturborgarrådet i Stockholm Madeleine Sjöstedt och ideella grupper som Operainitiativet respektive Masthamnsoperan har lobbat hårt för att få till stånd ett helt nytt operahus. Då har de pekat på Köpenhamn och Oslo har fått nya hus på senare år. Det kommenterar Lena Adelsohn Liljeroth så här:

- Det finns många som skulle önska ett nytt operahus. Vi har dock kunnat se att på platser där man har byggt nya operahus så har det kanske förvisso glatt många men det är inte säkert att det har gynnat operakonsten utan resultatet har i många fall blivit fattigare operahus därför att man har inte råd att driva två parallella hus och vi vill inte skrota det operahus vi nu har.

Regeringens förslag till riksdagen är att Statens fastighetsverk och Kungliga operan får i uppdrag att under nästa år ta fram en plan för hur huset ska kunna utvecklas.

- Låt säga en ny opera i operan, säger Adelsohn Liljeroth.

Och prislappen?

- Ja vi har sagt att i överenskommelsen att upp till två miljarder kronor sätts av för detta.

Operachefen Birgitta Svendén tonar ner sitt önskemål om ett nytt hus:

- Jag har sagt från början att jag har sett konsekvenserna och problemen med de nya hus som har byggts. Därmed har jag också sagt att jag tycker att man måste undersöka båda delarna, säger hon

Så att du har inte övergett den tanken ändå?

- Idag har jag definitivt inga planer på att under min livstid att vi kommer att ha ett nytt operahus.

Konstnärligt styr Birgitta Svendén nu om operahuset repertoar från att framför allt ha större produktioner som går omlott till produktioner som spelas intensivt under kortare perioder och är mindre personalkrävande bland annat. Att en produktion inte skulle kunna flyttas från Kungliga operan till större operahus i världen utan att till exempel originalscenografin skulle se larvig ut kommenterar hon så här:

- Ja, det visar sig att det är uppenbarligen inga problem. Oslooperan hyr nu våran Turandot utan att skrynkla på näsan, och vi har hyrt ut vår Flickan från Västern till Frankfurtoperan. Nej, jag har nog fått tänka om där. Det jag trodde var en svårighet ... jag trodde att även de moderna husen använde en så avancerad teknik men det gör de inte. Det är det som är det konstiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista