- Vi tror att det kommer att komma fler ensamkommande barn till Södertälje, säger juristen Karin Lundin. Foto: Per Stahre/SR

Södertälje söker fler gode män för ensamkommande barn

Södertälje söker gode män
1:17 min

Södertälje söker fler personer som kan bli gode män för ensamkommande barn. Kommunen räknar med att antalet ensamkommande barn ska öka, säger Karin Lundin som är jurist på överförmyndarnämnden i Södertälje.

– Vi tror att det kommer att komma fler ensamkommande till Södertälje. Vi har inte haft så många hittills eftersom det kommer så många andra familjer hit som har med sina föräldrar, och inte så många ensamkommande som i andra kommuner. Men vi tror att det kommer att bli en ökning här, och då kommer vi att behöva fler. Framför allt för att man inte kan vänta med att tillsätta god man för ensamkommande barn utan det måste man som kommun göra ganska omgående.

– Och i dagsläget har vi inte så många erfarna tillförlitliga gode män just för de här uppdragen, så därför skulle vi behöva ha fler.

Det är bland annat konflikten i Syrien som gör att Södertälje väntar sig att det ska komma fler ensamkommande barn till kommunen.

De barnen har rätt att få en god man, en person som utses att ta vara på deras rättigheter på olika sätt.

Men det kan vara svårt att rekrytera gode män, säger Karin Lundin. Därför ber Södertäljes överförmyndarnämnd nu om hjälp.

– Många tror att det krävs att man ska vara någon specialutbildad person som kan allting, men så är det inte utan det räcker oftast att man är en vanlig människa som till exempel kan svenska språket ganska bra. Och att man klarar av att fråga sig fram och ringa runt. Det är egentligen det som är det viktigaste, att man kan ta sig fram helt enkelt och fråga, för frågar man får man ju oftast hjälp och vet vad man ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".