1 av 3
Boel Godner och Lina Axelsson Kihlblom intervjuas av Fredrik Eliasson. Foto: Helen Ling, Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Helen Ling, Sveriges Radio.
3 av 3
Integrationsminister Erik Ullenhag säger att Södertäljes situation är unik. Foto: Bertil Enevåg Ericson /Scanpix

Ministern lovar mer pengar till Södertälje

4:47 min

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) lovar att Södertälje får mer pengar med anledning av den flyktingvåg som väntas komma från Syrien. Regeringen kommer att skjuta till pengar, men hur mycket är oklart.

Förra veckan meddelade Migrationsverket att alla syrier kommer att få permanent upphållstillstånd i Sverige. Det innebär att även deras anhöriga, i första hand make, maka, partner och barn under 18 år, kan få uppehållstillstånd i Sverige.

Södertälje är en av Sveriges kommuner som tar emot absolut flest flyktingar från Syrien. Sen 2012 fram till juli i år har kommunen tagit emot 877 syrier. Nu kräver kommunen ett större ekonomiskt stöd av regeringen om de ska klara av att ta emot ännu fler syrier.

Erik Ullenhag (FP) integrationsminister är medveten om oron i Södertälje. Ungefär tio procent av de syriska flyktingarna som väntas komma till Sverige kommer till kommunen.

– De kommuner som tar ett större ansvar, får också en högre ersättning. Vi har ständiga diskussioner om ersättningen. De mest utsatta stadsdelarna kommer att få del av ett statligt stöd. 

Hur flexibla är ni om till exempel behovet av stöd ökar?

– Grundregeln är att staten ska ta kostnaderna de två första åren. Sen har Södertälje påpekat att det ändå blir merkostnader, och det är därför vi också har varit lyhörda. Ungefär tio procent av de syriska flyktingarna väntas komma till Södertälje.

Kommunalstyrelsen ordförande Boel Godner (S) säger att hon upplever att Erik Ullenhag är medveten om problematiken i Södertälje. Men hon blev inte helt trygg med hans svar.

– Nja, det kommer behövas mycket pengar för att klara den här situationen. Speciellt med skolsituationen och att det är svårt för många att få jobb, säger Boel Godner.

Hur mycket behövs, i kronor?

– Jag vill inte uttrycka mig i kronor. Det är människors möjligheter att göra livsval som är huvudpoängen här, säger Boel Godner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista