Man i rullstol. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

Funktionshindrade i Södertälje utan vård i utstuderat assistansbedrägeri

Stor hänsynslöshet mot funktionshindrade präglar ett omfattande åtal i en bedrägerihärva i Södertälje.

- Det är betydande fusk med personliga assistenter, där samhället lurats på mångmiljonbelopp, säger Karin Sigstedt åklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. 

- Det jag påstår är att det är två personer i det här bolaget - som tillsammans med andra har begått bedrägeriet mot försäkringskassan, säger Karin Sigstedt vidare. Man har uppgett att personer arbete som personliga assistenter utan att de har gjort det och få ut oriktig ersättning.

Bedrägerierna tros ha pågått sedan 2006 och åtalet omfattar 35 personer - varav två betraktas som huvudmän. Försäkringskassan har, enligt åtalet. svindlats på runt 30 miljoner och flera personer i behov av vård har felmedicinernas eller misskötts.

- Vårdbehövande har inte kommit ut från sin lägenhet som de borde. Vården har även upptäckt felmedicinering och på andra sätt inte mått så bra som de borde, säger Karin Sigstedt. Med i brottsplanen har även funnits  personer som ska tillvarata de funktionshindrades interessen som gode män och förvaltare.

Avslöjandet hade heller inte varit möjligt utan ett omfattande samarbete mellan myndigheter . Svante Borg är direktör vid försäkringskassan:

- Det har sin grund i satsningen mot grov organiserad brottslighet och nu kan både skatteverk, försäkringskassa, polis och åklagare jobba ihop på ett bra sätt, säger Svante Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista