Stressen på Försäkringskassan gjorde att Ewa Hoffman gick in i väggen. Foto: Peter Johansson, Sveriges Radio.

Stockholmare blir sjuka på jobbet

1:36 min

Antalet anmälningar om arbetsjukdomar har ökat med nästa 30 procent i Stockholms län, från 2009 fram till förra året. Det är dubbelt så mycket som i resten av landet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Ewa Hoffman jobbade på Försäkringskassan i Stockholm när hon blev sjuk av stressen på jobbet.

– Jag hade det jobbigt hemma också eftersom jag var ensam med tre barn, men mycket övertid var det ju. För mycket. Man blir bara tröttare och tröttare, men ändå går man och jobbar för man behöver pengarna.

När Ewa Hoffman skulle kliva upp ur sängen en morgon för två år sedan märkte hon att hon förlorat hörseln på ena öret. Trots det gick till sitt jobb på Försäkringskassan.

Hennes dotter såg till att hon tog sig till en läkare och då kom raset.

– Hela grunden rubbades. Jag blev jättesjuk helt enkelt. Jag var hemma ett helt år sen, säger Ewa Hoffman.

Förra året kom det in över 2 100 anmälningar om arbetsjukdomar i länet till Arbetsmiljöverket. Det är en ökning med nästan 30 procent sedan 2009, jämfört med 14 procent för hela landet.

Den vanligaste arbetsjukdomen som anmäldes förra året var belastningskador, som exempelvis besvär med axlar och rygg.

På andra plats kommer besvär som kan orsakas av stress och nedskärningar på arbetsplatser.

Ewa Hoffman tror att det är hetsen och stressen i Stockholm som gör att arbetsjukdomarna ökar mer här än på andra ställen.

– Allting är forserat i Stockholm. Det är köer, man ska vänta på allting, det är trångt och mycket folk, det är mycket ljud. Vi blir stressade av allting runt omkring oss, och vi påverkar varandra. Jag tror inte att det är så ute i landet faktiskt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista