"Jag blev jätteglad", säger vd Thomas Edselius. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX.

Fotbollsklubbar nöjda med att polisnotan skrotas

Regeringens beslut att sluta låta idrottsklubbarna stå för polisnotan på matcher välkomnas av AIK Fotboll. Regeln gäller från och med årsskiftet , och AIK:s vd Thomas Edselius beskriver det hela som en "fantastisk nyhet".

Från och med årsskiftet slipper idrottsklubbar och kulturarrangörer stå för polisnotan på matcher och evenemang. Istället skjuter regeringen till 20 miljoner kronor till polisen i höstens budgetförslag.

Det här har varit en av fotbollssveriges mest omdiskuterade frågor de senaste åren. Fotbollsaktiebolag, som till exempel AIK och Djurgården, har fått stå för polisnotan själva. Medan ideella fotbollsföreningar, som Malmö FF och IFK Göteborg, har sluppit betala.

– Spontant så blev jag ju jätteglad, det kändes som jag skulle korka upp champagnen. Det här har vi jobbat med i minst två år så det var fantastiska nyheter.

Vad innebär det för AIK?

– För oss innebär det att nu vet vi vilka spelregler vi ska förhålla oss till. Nu vet vi att vi inte behöver reservera x antal miljoner i kostnader för polisnotor, utan själva lägga ner pengar på vårt säkerhetsarbete.

Betyder det att AIK får en massa pengar över?

– Nej, många tror kanske att vi kan köpa en massa spelare. Men de här polisnotorna har framförallt inneburit inskränkningar i vår ungdomsverksamet, i damfotbollen och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".