11 september 1973 bombades presidentpalatset och militären tog makten i Chile.1973 tog militären makten i Chile. Militärkuppen ledde till att generalen Augusto Pinochet satt som landets diktator i 17 år. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

"Det var total uppståndelse och panik" berättar Irene Molina om militärkuppen i Chile

6:33 min

När Augusto Pinochet genomförde militärkuppen i Chile var Irene Molina 16 år. Hon skickades hem från skolan på sin cykel.
- Det var panik och kaos, bilarna körde mot rött, berättar Irene Molina som flydde till Sverige på 80-talet.

Idag är det 40 år sedan militärkuppen i Chile genomfördes under ledning av Augusto Pinochet. Irene Molinas familj var vänsteraktivister och brände böcker och skrifter som kunde kopplas till vänstern.
- Militärjuntan visade väldigt snabbt vilken typ av terrorverksamhet som diktaturen skulle hålla landet i. Det var kommunikéer i radio och på TV.

Var det en slags vardag som infann sig?
- Det var en märklig vardag. Folk måste ändå leva sina liv, det var en slags låtsad normalitet. För mig som var en tonåring, det påverkade hela min föreställningsvärld, berättar Irene Molina.

- Det påverkade väldigt mycket. Man hörde skottlossningar hela tiden.

Hur har det påverkat dig som person
- Jag kände att jag måste engagera mig politiskt. Min syster blev fängslad och torterad, husrannsakan hemma. För mig var det självklart att jag skulle engagera mig och störta den här diktaturen.

Irene Molina flydde till slut på 80-talet till Sverige. Säkerhetspolisen hade då börjat följa efter henne och hennes familj. Efter att ha gått under jorden i en månad så kunde hon fly till Sverige 1986.

Ikväll uppmärksammas 40-årsdagen på många ställen i länet, bland annat på ABF-huset i Stockholm där Paulina de los Reyes, Pierre Schori och många fler ska tala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista