1 av 3
Polis och polisbilar på plats vid vid Hersby gymnasium på Lidingö Foto: Vilhelm Stokstad /Scanpix.
2 av 3
Undervisningen ställdes in och eleverna fick gå hem. Foto: Vilhelm Stokstad /Scanpix.
3 av 3
Den misstänkte 18-åringen hämtades i sin bostad vid 12:30. Foto: Vilhelm Stokstad /Scanpix.

En person misstänks för olaga hot mot Lidingöskola

2:28 min

En piketstyrka ryckte ut till Hersby gymnasieskola på Lidingö under förmiddagen efter ett larm om olaga hot. Enligt polisen är en 18-åring hämtad till förhör.

Polisen höll en presskonferens på skolan efter insatseb men var mycket sparsam med detaljerna. Det enda polisen kunde bekräfta var att en person hade hämtats till förhör, misstänkt för olaga hot.

Personen är född 1995 och hämtades i sitt hem. Om det rör som en elev på skolan vill polisen inte säga.

– Vi vet just nu inte om hotet är riktat mot skolan eller någon lärare eller elev, säger Albin Näverberg vid polisens länskommunikationscentral.

– Den person som är misstänkt för det olaga hotet hämtades till förhör vid 12.30-tiden.

Lugn stämning
P4 Radio Stockholms reporter Anders Hildemar Ohlsson var snabbt på plats på Hersby gymnasiym.

– Jag ser elever som har lämnat skolan men fortfarande dröjer sig kvar här utanför. Eleverna har fått lämna skolan om de vill, men många stannar kvar här strax utanför. Lärarna ska samlas i aulan, rapportade Anders Hildemar Ohlsson från skolgården vid ettiden.

Läste om hotet på nätet
Flera elever berättar för P4 Radio Stockholm att de såg att skolan var under hot via internet. Genom sina telefoner kunde eleverna läsa att någon riktat ett hot mot skolan. Därefter vaknade personalen till.

– Jag satt på biblioteket och ser plötsligt massa folk som springer utanför. Sen ser jag på Aftonbladet en stor rubrik om att det är en massaker på Hersby gymnasium. Efter ett tag så ropar de i högtalarna att allt är under kontroll, och att journalisterna överdrivit en aning, berättar Henrik som är elev på skolan.

Karolin som också är elev på skolan fick reda på allt på samma sätt:

– Jag visste ingenting, jag hade franskalektion. Plötsligt läste någon högt från Aftonbladet att det skulle ske en skolmassaker på Hersby gymnasium. Sen fick läraren ett meddelande från skolledningen att allt var under kontroll och att polisen hade koll på läget, berättar Karolin.

Har det varit oroligt på skolan på sistone?

– Jag har inte märkt av någonting, men nu har det börjat komma fram lite historier och så om att det ska vara en viss elev, säger hon.

Ingen hotbild kvar
Vid tvåtiden var poliser kvar på skolan och pratade med elever och personal. Undervisningen är inställd, men det finns ingen kvarvarande hotbild enligt Lidingö stad.

– Det verkar inte som om att eleverna är särskilt tagna. Situationen är under kontroll, rapporterade Anders Hildemar Ohlsson på plats.

Ingen person ska ha kommit till skada.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista