Stress och belastningsskador de vanligaste sjukdomarna bland arbetande stockholmare. Foto: Bertil Ericson / Scanpix.

Sjuka stockholmare blir fall för Arbetsmiljöverket

1:38 min

Arbetsmiljöverket ska granska varför antalet anmälningar om arbetssjukdomar ökar så kraftigt just i Stockholms län. Här ökar arbetssjukdomarna dubbelt så snabbt som i övriga landet - siffror som förvånar Arbetsmiljöverket.

Antalet anmälningar om arbetsjukdomar har ökat mellan åren 2009 och 20012. Förra året var det framförallt belastningskador som anmäldes, som exempelvis besvär med axlar eller rygg. Men även stressymptom var vanliga.

I hela landet har anmälningarna ökat med 14 procent från 2009 till 2012, men i Stockholms län har ökningen varit dubbelt så stor - nästan trettio procent.

Arbetsmiljöverket är själv överraskad av ökningen i länet.

– Det känns inte alls bra att se de siffrorna och det finns ju anledning för oss att fundera om det är något vi kan hantera i vår tillsyn, säger Håkan Edén som är är chef för arbetsmiljöverket region Stockholm.

Ska titta på siffrorna
Arbetsmiljöverket säger att det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön, men enligt Håkan Edén går det inte att säga att arbetsgivarna i Stockholms län är sämre än i övriga landet.

– Om man bara tittar på siffrona skulle man ju frestas att dra en sådan slutsats men jag tycker det är lite tidigt att göra det innan vi analyserat det mer noggrant, säger Håkan Edén.

Vad ska ni göra med de här siffrorna?

– Vi har en planeringsgrupp som planerar vårt arbete inför 2014 och de får titta på de här siffrorna och väga det mot allt annat vi ska göra, säger Håkan Edén.

Störst ökning bland unga
Till skilnad från en arbetsskada, när någon exempelvis ramlar ner från en ställning, är en arbetsjukdom något man kan drabbas av under en längre tids arbete.

Och det som gör siffrorna extra intressanta är att den största ökningen är i ålderspannet 25 till 34 år. Alltså när den som blir sjuk är relativt ny på arbetsmarknaden.

– När man tittar på där det sticker ut mest så är det ju en grupp som är mitt i livscyklen med jobb, småbarn och karriär, och jag kan tänka mig att det är extra stressigt för dem, säger Håkan Edén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista