Foto: Scanpix.

Polisen testade pyroteknik på Friends arena

4:30 min

Idag testade polisen pyroteknik, både illegal pyroteknik och legal, på Friends Arena i Stockholm.
- Någon form av kontrollerad pyroteknik måste till, säger Linus Jonsson, Hammarbysupporter som tycker stämningen är på topp när de bengaliska eldarna brinner.
- Jag tycker det är ganska onödigt, det blir mest bara rök, säger Christoffer.

Bengaliska eldar är förbjudna på läktare, men de förekommer ändå på arenor och läktare. Idag testade polisen dels illegal pyroteknik, dels legal pyroteknik på Friends Arena.
- Vi tittar på hälsoaspekten för publik, spelare, polis, och se om det är några hälsofarliga partiklar i den illegala pyrotekniken, säger Isabel Thorén, polisintendent på Rikspolisstyrelsen.

Den illegala pyrotekniken ökar för varje år, och polisen vill veta hur pass farlig den är att andas in. Tanken är också att de skulle kunna besluta om en prövotid av legal pyroteknik på vissa delar av läktarna.
- Målet är att hitta en lösning så vi får bort den illegala pyrotekniken. Någon gång i slutet av oktober har vi ett resultat av testerna idag, berättar Isabel Thorén.

Den legala pyrotekniken har samma sken, samma färg som den illegala pyrotekniken. Men rökutvecklingen är skillnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista