Stressjukdomar är ett storstadsfenomen

1:33 min

Långa pendlingstider, utanförskap och dålig psykisk arbetsmiljö. Det kan vara några av orsakerna till att allt fler länsbor anmäler att dom blivit sjuka av sina arbeten.

– Vi har perfekta ergonomiska arbetsplatser men vi förstår inte hur psykisk ergonomi ser ut, det vill säga arbetstider och balans mellan hem och arbete, plus att om man bor i en storstad så är det långa pendlingstider, säger Alexander Perski som är Stressforskare vid Stockholms universitet

Förra året kom det in över 2100 anmälningar om arbetssjukdomar i länet till arbetsmiljöverket. Det är en ökning med nästan trettio procent sedan 2009. Ökningen för hela landet ligger på 14 procent. Det gör att ökningen är dubbelt så stor i Stockholm.

De två vanligaste orsakerna till sjukdomen är belastningsskador och stress. Men stressjukdomar drabbar inte bara Stockholmare i arbetslivet, även arbetslösa kan bli sjuka av stress enligt Alexander Perski.
– Utanförskapet ger ganska mycket psykisk ohälsa, vi har nu många personer som är mer permanent arbetslösa det leder också till vissa hälsoproblem med stress, nu har vi nästan en fördubbling av sjukskrivningarna för stress det senaste året och det drabbar främst stora städer, säger Alexander Perski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista