Den misstänkte 18-åringen hämtades i sin bostad vid 12:30. Foto: Vilhelm Stokstad /Scanpix.

Misstänkt skolhotare släppt

Polisen larmades till Hersby gymnasieskola på Lidingö utanför Stockholm efter uppgifter om olaga hot på torsdagsförmiddagen. Den 18-åring som misstänks för detta har förhörts men släpptes efter förhör under kvällen. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Knappt två timmar efter larmet hämtades en ung man, född 1995, till förhör misstänkt för att ha uttryckt hotet.

Den misstänkte ska då ha befunnit sig i sin bostad. Efter förhör beslutade åklagare på kvällen att han skulle släppas. Misstankarna kvarstår dock.

Polisen ville inte berätta på vilket sätt hotet framförts eller vad det innehöll. Skolan behövde inte utrymmas i samband med larmet.

Medierapporteringen kring hotet tycks ha inspirerat tre pojkar att klä ut sig i maskeradkläder och vifta med vapen, sannolik av soft air gun-typ, på en skola på Östermalm i Stockholm.

De misstänks för brott mot vapenlagen, brott mot knivlagen och olaga hot, enligt Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Eftersom pojkarna är under 15 år kontaktade polisen socialtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista