"Man ska ha husvagn" är en av låtarna som fastnat hos många. Foto: Björn Lindberg /P4 Radio Stockholm.

Galenskaparna och After Shave firar 30 år: "Husvagnslåten fick motsatt effekt"

8:27 min

Vi är många som minns Macken, Grisen i säcken, Skruven är lös och En himla massa program. I år firar Galenskaparna och After Shave 30 år och sätter upp en jubileumsföreställning, med 30 nummer från alla 30 åren.

Det började med Skruven är lös 1982. Sen har det fortsatt med 44 olika teaterföreställningar, TV-program, filmer, radioprogram och turnéer. Galenskaparna och After Shave haft över två miljoner besökare under på sina 3 190 föreställningar.

Dessutom har gänget gjort en rad låtar som många fortfarande går och nynnar på.

P4 Radio Stockholms reporter Björn Lindberg träffar Claes Eriksson och Anders Eriksson på ett hotell på Norra Bantorget i centrala Stockholm och frågar hur det kom sig att de gjorde låten "Man ska ha husvagn" från Macken 1996.

Claes Eriksson förklarar att låten blev till efter hans första och sista husvagnssemester 1979, som en parodi på att man semestrar med ett litet hus på bilen. 

– Jag försökte få människor att avstå från husvagnssemestrar, men det fick ju motsatt effekt. Jag blir uppringd och får uttala mig som någon sorts expert i husvagnstidningar och semesterbilagor, så på något sätt får jag hacka i mig att den här låten har blivit en hyllning till husvagnen. Men det är ju trevligt det också, säger Claes Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista