1 av 2
Emma Ekman, SM-vinnare i frisörtekniker. Foto: Matilda Mattisson SR
2 av 2
Jessica Helgesson vill ha bättre ekologiska produkter för färgning. Foto: Matilda Mattisson SR

Föning och ekologiska produkter heta på frisörmässan

Just nu pågår frisörmässan i Älvsjö i södra Stockholm.  Vår reporter på plats får bland annat lära sig att hårföningen på väg tillbaka till Sverige.

– Jag har spenderat många timmar att föna i salongen, och han är riktigt skicklig, säger Emma Ekman, SM-vinnare i frisörtekniker, om scenshowen med den fönande Gregory Pattersson. Och enligt honom är hårföningen på väg tillbaka till Sverige.

Emma Ekman håller med, föning och hårsvallen är nu på väg tillbaka efter flera år av plattång. Använd bra produkter, ha bra koll på din fön och värmen, är några av tipsen hon ger.

Är lockar något som alltså är tillbaka nu?

– Ja definitivt, säger Emma Ekman, det är vad vi skulle säga "klassiskt hollywoodsvall", passar till allt.

En stor fråga på mässan är annars ekologiska produkter och miljöcertifiering av salonger.Efterfrågan på ekologiska och miljövänliga produkter har blivit allt vanligare bland kunder, och det finns en del att välja bland. Men när det gäller färger och framförallt blekning, saknas det fortfarande produkter.

– Jag upplever att vi frisörer har varit ganska nonchalanta, att vi inte själva vet vad det är vi jobbar med, fortsätter hon, men skulle vilja se mer av gröna alternativ bland hårfärgerna.

Flera här på mässan säger att de slutat färga helt, vad säger du om det?

– Det hade ju varit fantastiskt om de hade kommit längre och hittat något som både fungerade för kunderna men också var miljövänligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista