Birgitta Schwinn, valnämndens ordförande i Sollentuna församling. Foto: Julia Brynolfsson/SR

Kamp för att få fler att rösta i kyrkovalet

Birgitta Schwinn kämpar för att få fler att rösta
1:22 min

Idag är det kyrkoval, ett val som dras med låga valdeltaganden. I Sollentuna är valdeltagandet över genomsnittet för Stockholms stift. Trots det är det få som röstar, och församlingen i Sollentuna kämpar för att få fler till vallokalerna.

Sollentuna församling är tillsammans med Täby de två största församlingarna i Stockholms stift som har ett valdeltagande över stiftets genomsnitt på 12,1 procent.

– Det är jätteroligt att Sollentuna ligger så bra till i statistiken. Det är nog en gammal tradition och vi är en aktiv församling, säger Birgitta Schwinn, valnämndens ordförande i Sollentuna församling.

Trots att Sollentuna har relativt högt valdeltagande har antalet röstande sjunkit, både sedan valet 2005 och sedan 2009.

Birgitta Schwinn, valnämndens orförande i Sollentuna, säger att församligen verkligen kämpar för att nå ut till sina medlemmar. Hon talar om ett bristande engagemang för kyrkan.

– Intresset för kyrkan minskar tyvärr, och vi förstår inte riktigt att vi ska rösta och ha våra synpunkter på hur kyrkan arbetar. Där har vi försökt att få upp valdeltagandet. Vi har till exempel varit ute på köpcentrum där vi har haft olika röstmottagningsställen.

Vad är dina förhoppningar inför det här valet?

– Ja, när vi utbildade valförrättarna sa vi att vi skulle sikta mot 20 procent. Där lär vi nog inte vara. Men kan vi hålla oss runt 15 procent så är det nog bra, säger Birgitta Schwinn.

Hur valdeltagandet ser ut kan vi få en första bild av ikväll.

– Ett preliminärt resultat hoppas vi få framåt klockan 22-23, säger Jan-Åke Engfors, kanslisekreterare på Stockholms stift.

Fråga

Fakta: Kyrkovalet

Val till Svenska Kyrkan hålls vart fjärde år. I år är det den 15 september.

Svenska kyrkan styrs av så kallade nomineringsgrupper. Vissa är politiska partier, till exempel Centerpartiet, andra är opolitiska som POSK, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Vid valet röstar man på tre nivåer. Till kyrkofullmäktige i församlingen eller pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet, och till kyrkomötet på den nationella nivån som fungerar ungefär som kyrkans riksdag.

Man måste vara 16 år för att få rösta. Svenska kyrkan har 5,5 miljoner röstberättigade medlemmar.

Källa: Svenska Kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".