Över tusen lärare har anmält att de drabbats av en arbetssjukdom. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Storsatsning ska få lärarnas arbetsmiljö att bli bättre

"Det mest akuta är arbetsmängden"
1:30 min

Lärarförbundet i Stockholm ska i höst sjösätta en stor satsning för att förbättra arbetsmiljön för personalen i Stockholms skolor. Den höga arbetsbelastningen gör att många av lärarna arbetar så mycket att de riskerar sin hälsa, har svårt att sova och hoppar över raster för att hinna med.

Sedan 2009 har antalet fall av arbetsjukdomar som anmälts till Arbetsmiljöverket ökat med ökat nästan trettio procent i Stockhoms län. Det är dubbelt så mycket som riksgenomsnittet.

Från skolans värld har det sedan 2009 fram till nu i september, gjorts över 1 100 anmälningar om arbetsjukdomar i länet.

– Det är något som vi känt till sedan länge, att arbetsbelastningen är hög på skolorna. Vi jobbar medvetet med att försöka åtgärda det, säger Ingrid Lindblom som är huvudskyddsombud på lärarförbundet i Stockholm.

Men Ingrid Lindblom tror ännu fler lärarare är drabbade.

– Det finns ett stort mörkertal här. De flesta gör ingen arbetsskadeanmälan, trots att våra ombud uppmanar medlemmarna att göra det.

Lärarförbundet har tillsammans med Utbildningsförvaltningen gjort en stor satsning på att förbättra arbetsmiljön för personalen i Stockholms skolor. Under hösten görs flera utbildningssatsningar för lärarna kring ämnet arbetsmiljö.

Ingrid Lindblom lyfter fram flera frågor som viktiga för att arbetsmiljön i skolorna ska bli bättre.

– Det mest akuta är arbetsmängden, det är det första konkreta, men också ledarskap, social samvaro och sådana saker.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".