Arkivbild från DN Stockholm Halvmarathon.Löparna springer utanför Slottet över Strömbron. Pressfoto: Bengt Aronsson.

Mycket folk väntas till Stockholm idag

17 000 löpare väntas ut på gatorna
1:00 min

Det kan bli rörigt i centrala Stockholm idag. Dels ska 17 000 löpare springa halvmaran och Kungen firar att han suttit 40 år på Sveriges.
Lars Byström vid Stockholms polisen säger att man ska undvika att åka bil i Stockholm idag.

– Ja en lördag i Stockholms city är det ju alltid mycket folk, dessutom bli det ju extra mycket folk när vi har den här halvmaran, så vi väntar oss väldigt mycket folk runt Stockholms gator och torg, säger Lars Byström.

Vid halvfyra tiden i eftermiddag går startskottet för dom drygt 17 000 löpare som ska springa halvmaran i Stockholm. Tävlingen börjar vid Gustav Adolfs torg i centrala Stockholm. Löparna springer sedan runt den drygt två mil långa banan som går i en slinga runt Norrmalm, Kungsholmen Gamla stan och Södermalm.

Senare på eftermiddagen firar kungen 40 år på tronen. Kungen kommer att firas med evenemang på Nordiska museet och en tillställning i konserthuset klockan åtta på kvällen. På eftermiddagen genomför också det högerextrema partiet Svenskarnas parti en demonstration i centrala Stockholm. Där har det också talats om motdemonstrationer.
– Det är ju som vanligt när vi har den här typen av sammankomster så har vi ju en polisresurs som ska kunna hantera olika typer av händelseutvecklingar, säger Lars Byström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".