Polisen uppskattar att omkring 200 anhängare till det nynazistiska Svenskarnas parti samlats till lördagens demonstration i Stockholm. Foto: Erika Nekham/Scanpix

Stökig demonstration i Stockholm

Det var stökigt i samband med att nynazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Stockholm på lördagen. Polisen uppskattar att omkring 200 anhängare till partiet hade samlats i Humlegården. Samtidigt hade motdemonstranter utlysts ett vattenkrig i protest.

Polisen hade lagt stora resurser på att upprätthålla ordningen i samband med att Svenskarnas parti demonstrerade i Stockholm under lördagen. En motdemonstration hade utlysts – och polisen arbetade för att undvika en konfrontation mellan grupperna.

Nätverk mot rasism hade förhoppningar om att stoppa tågetvid Hötorget, berättar en av arrangörerna av motdemonstrationen för Ekots reporter på plats. Enligt polisen rörde det sig om "ett antal hundra" personer.

Polisen hade spärrat av området för att undvika sammandrabbningar mellan grupperna.

Men trots det kastades en  del vattenballonger mot demonstrationståget – men polisen hindrade motdemonstranterna från att komma nära Svenskarnas partis tåg.

Motdemonstranterna skanderade under tågets väg "inga rasister på våra gator".

Enligt polisens presstalesman, Lars Byström, har åtta personer gripits, misstänkta för olika brott i samband med demonstrationerna. Ytterligare 28 personer har avlägsnats.

Enligt Aftonbladet har en polis skadats av ett föremål, som träffat i huvudet.

Enligt Byström blev det också stökigt när tåget nådde Stureplan, och motdemonstranter kastade in saker i tåget.

Polisen har tagit både bengaler, flaskor och vattenballonger i beslag.

– Det har gått enligt planen och varit under kontroll hela vägen, säger Byström.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista