1 av 2
Foto: TT.
2 av 2
Foto: Erik Mårtensson / TT

Janmark räddade festen på Hovet

Han blev rekordman i SHL/elitserien och gjorde dessutom debut som lagkapten i HV71. Där slutade dock det festliga för backen David Petrasek. AIK vann premiären på Hovet med 5-4 efter tre mål av Mattias Janmark.

David Petrasek, 37, gjorde sin 809:e match i SHL/elitserien och gick därmed förbi Mikael Håkanson, före detta Linköping, som grundseriens rekordman. Men dagen slutade med förlust. AIK vann på straffar sedan Mattias Janmark avgjort matchen.

Det blev en dramatisk match där AIK såg ut att ta alla tre poäng. Laget ledde med 4-2 med knappt fem minuter kvar, men två HV-mål under sista 4.33 av tredje perioden tog matchen till förlängning.

– Vi gör en bra sistaperiod fram till sista fem. Sedan får dom ett dåligt mål av oss. Vi går bort oss flera man och dom får lite energi av det, sedan blir det som det blir mot slutet, säger AIK:s Mattias Janmark.

När Elias Fälth kvitterade efter 19.39 hade AIK fått byta målvakt sekunderna innan sedan Daniel Larsson tvingats utgå med krampkänningar. Kvitteringen kom sedan HV71 plockat ut målvakten Gustaf Wesslau och satsat på en extra utespelare.

Alexander Hamberg tog första skottet, men kunde inte knipa returen från backen Elias Fälth, VM-guldspelare med Tre Kronor i våras. Fram till dess hade det mesta handlat om AIK och lagets förstakedja med Mattias Janmark (två mål), Teemu Ramstedt (ett) och Björn Melin.

Brett Sterling gjorde två mål för HV71.

Efteråt handlade en del av snacket om HV71:s bortdömda 2-2-mål. Stefan Johansson satte pucken i mål, men efter videogranskning fastslogs att Sebastian Strandberg befunnit sig i målgården vilket ledde till att målet dömdes bort.

– Jag trodde att det var mål först men tydligen inte. Det är någon ny regel de har i år att så fort det är en kroppsdel innanför målgården och stör målvakten så dömer dom bort målet. Det såg man tydligt här att skridskorna är utanför målområdet men en liten del är inne, och då dömer dom bort det, säger Stefan Johansson till Radiosporten.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista