Olle Burell (S) är nöjd med partiets framgång i kyrkovalet. Foto: Pentti Karpinen

Kyrkovalet i Stockholms stift framgång för de rödgröna

2:05 min

Kyrkovalet igår blev en framgång för de rödgröna i Stockholms stift. Mest ökade socialdemokraterna, från 21 till 26 mandat. Partiets gruppledare i kyrkomötet Olle Burell är nöjd.

– Jag tror att människor i Stockholm längtar efter en framtidsinriktad politik som bygger på en tydlig värdegrund. Det spelar roll vad man har för värdegrund i Svenska Kyrkan och i samhället i övrigt. Här har det varit så tydligt att det handlar både om att säga nej till främlingsfientlighet, alltså till Sverigedemokraterna. Men också att säga nej till en allmän avpolitisering och bara vara blasé som jag tycker att de borgerliga partierna faktiskt har varit i det här kyrkovalet och därmed tyvärr släppt fram Sverigedemokraterna. De har inte mobiliserat sina väljare på samma sätt som vi har gjort.

I några församlingar har ni, tillsammans med Vänstern, fått egen majoritet. Hur tolkar du det?

– Ja, det är häftigt. Här i Maria Magdalena har vi faktiskt två tredjedels röd majoritet och i Högalid blev det 70 procent om man räknar ihop Socialdemokraternas 45 och 25 procent för Vänstern i Svenska Kyrkan Det är ju ett förtroende som vi vill förvalta naturligtvis och också passa på att förändra så mycket vi kan. Så att Svenska Kyrkan blir ännu mer öppen och samtida, alltså samhällsaktiv och inbjudande för oss som bor här, till exempel på Söder.

Kyrkovalet i Stockholms Stift blev alltså en framgång för de rödgröna, och allra mest för Socialdemokraterna som gick om nomineringsgruppen Borgerligt Alternativ och blev största parti.

Även Sverigedemokraterna ökade, från två till fyra mandat. De som tappade mest var kristdemokraterna och liberalerna, som båda förlorade hälften av sina mandat.

Valdeltagandet ökade något, från 12 till 13 procent. Ett bra resultat säger Olle Burell.

– Jag tycker att det är fantastiskt i ett så kallat lågengagemangsval att så många går och röstar. Om man skulle samla alla som röstade i kyrkovalet på ett och samma ställe så skulle man se att det var väldigt många. Vi fick till exempel 31 000 röster, det är ett ganska mäktigt Första majtåg i Stockholm. När jag stod utanför vallokalen så bara vällde det in unga människor med barnvagnar som uppenbarligen ville göra en insats för demokratin. Det är kul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista