Södertörns tingsrätt, en av de platser där det kommer sitta åtalade under den stora rättegången. Foto: Raphael Saulus/CC BY

Den stora rättegången om assistanshärvan i Södertälje inleds

1:34 min

Rättegången i den stora härvan kring det misstänkta assistansfusket i Södertälje startade idag. 35 personer åtalats misstänkta för omfattande bedrägerier och för att alla åtalade ska få plats sitter de i tre olika tingsrätter runt om i länet.

– Det finns ju ett logistiskt problem, ett bekymmer i så måtto att vi kommer ha två tingssalar som är med på videoöverföring och vi är beroende av att tekniken fungerar bra, säger Kjell Persson som är domare i målet.

Idag inleds alltså den stora rättegången där totalt 35 personer åtalats misstänka för grova bedrägerier och fusk med ersättning till personliga assistenter i Södertälje

Två huvudmän misstänks för att ha lurat Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor.

För att alla åtalade ska kunna vara med under rättegången så kommer den hållas i flera tingsrätter. Huvudsalen i Stockholms tingsrätt kommer vara sammankopplad med Attunda tingsrätt och Södertörns tingsrätt där det också kommer sitta åtalade.

Rättegången planeras pågå tre dagar i veckan fram till årsskiftet.

– Ja det är klart, det ställer ju krav på att man håller uppmärksamheten, att det som avhandlas blir ordentligt behandlat och att det hålls ordning, för det är ju 47 åtalspunkter, säger Kjell Persson.

Staffan Bergqvist som är försvarsadvokat åt en av de misstänkta tror att den här stora rättegången gynnar den som, likt hans klient, säger sig ha blivit lurad in i de misstänkta bedrägerierna.

– För de tilltalade som inte säger sig vara med i den här systematiken så är det lättare för dem att påvisa just det, man får en möjlighet att se att det finns andra under liknande omständigheter som kan ha blivit utsatt för samma sak, vilket man inte kunde göra om det var uppdelat i små rättegångar, säger Staffan Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista