1 av 3
-Det här är förödande för oss, säger Ängkärrskolans rektor Carin Segerström. Foto: Per Stahre/SR
2 av 3
Isabel Andersson, elev på Ängskärrskolan. Foto Per Stahre/SR
3 av 3
Dyslexiskolan Ängkärrskolan i Solna. Foto: Per Stahre/SR

Dyslexiskola i Solna nedläggningshotad

1:35 min

Sveriges enda dyslexigrundskola, Ängkärrskolan i Solna, är nedläggningshotad. Anledningen är att Stockholms stad slutat ge särskilt stöd till elever med dyslexi. Ungefär 80 procent av skolans elever bor i Stockholm. Om reglerna inte ändras kan det här bli skolans sista läsår, berättar rektor Carin Segerström.

– Ja, för oss är det förödande för på sikt betyder det att vi behöver lägga ner, och det är ju någonting som kommer att påverka våra barn som ska tillbaka till skolor som inte tidigare kunde uppfylla deras behov.

Stockholms stad säger att det här ska skolorna klara inom den ordinarie skolpengen. Vad säger du om det?

– Min uppfattning är att barn med grav dyslexi, det klarar man inte inom ramen för skolpengen för de är resurskrävande och behöver mycket mycket hjälp och stöd och det kan jag inte riktigt se hur man ska kunna omfördela, som Lotta Edholm säger.

Alla de närmare 120 eleverna på Ängkärrskolan har dyslexi, och de flesta av eleverna bor i Stockholm. I våras meddelade Stockholms stad att dyslexi inte längre ska vara tillräcklig grund för att eleverna ska få ett tilläggsbelopp till skolpengen.

Enligt Carin Segerström har skolan fått besked om att 35 elever blir utan särskilt stöd, och alla de besluten är nu överklagade. Isabel Andersson går i nian på Ängkärrskolan och är kritisk till att det särskilda stödet för dyslektiker tas bort.

– De ser ju att det blir förbättringar i barnens resultat, så jag tycker att det är väldigt dumt att de gör det om de ser förbättringar och ser att barn mår bättre.

Det här med att gå i en skola där alla har ungefär samma problem, vad betyder det?

– Det betyder jättemycket. Man blir ju inte dumförklarad om man ställer frågor efter det de just har sagt, eller behöver få en sak uppläst. Det är en självklarhet att man inte förstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista