Jesper Klausen och Isabel Andersson på Ängkärrskolan. Foto: Per Stahre/SR

Stockholm ser över dyslexiskolan Ängkärrskolans ansökningar igen

1:26 min

Den nedläggningshotade dyslexiskolan Ängkärrskolan i Solna kan få fortsatt stöd av Stockholms stad, om skolan kan visa att eleverna verkligen har behov av särskilt stöd. Det beskedet lämnade Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) i P4 Radio Stockholm idag. Utbildningsförvaltningen ska nu se över de 35 ansökningar från Ängkärrskolan där elever fått nej till särskilt stöd.

– Utbildningsförvaltningen håller nu på att gå igenom de avslag som har getts för att se om en del av de avslagen kan bero på att ansökan har varit ofullständig på något sätt, och det finns en del tecken som fatiskt tyder på att det är på det sättet, säger Lotta Edholm.

De flesta av Ängkärrskolans närmare 120 elever bor i Stockholm, och får skolpeng från Stockholms stad. Stockholms utbildningsförvaltning slog nyligen fast att dyslexi inte längre ska vara tillräcklig grund för att eleverna ska få ett särskilt stöd förutom skolpengen. Efter det har 35 ansökningar från Ängkärrskolan fått nej. Det kommenterade eleven Isabel Andersson så här i P4 Radio Stockholm idag.

– De ser ju att det blir förbättringar i barnens resultat, så jag tycker att det är väldigt dumt att de gör det om de ser förbättringar och ser att barn mår bättre.

Ängkärrskolans rektor Carin Segerström säger att det uteblivna stödet från Stockholms stad innebär att skolan nu är nedläggningshotad, men Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm säger nu alltså att ansökningarna ska ses över igen och att det kan leda till att eleverna ändå får extra stöd.

– Om det är så att de kan visa att det verkligen behövs ett så allvarligt extra stöd som det här regelverket kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista