Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Dagmammor i Solna riskerar få sluta

1:46 min

Dagmammor i Solna som driver familjedaghem, med mindre barngrupper och friare öppettider kan tvingas stänga. Den borgerliga alliansen i Solna har beslutat att ALL barnomsorg ska arbeta under samma villkor. För många dagmammor innebär det längre öppettider och många är nu rädda att inte kunna fortsätta.

Dagmamman Maria Nehl säger till P4 Radio Stockholm att det kommer innebära tidigare öppning och senare stängning för hennes del. Detta plus att det kommer bli mycket svårare att få ut sin semester, när hon samtidigt måste kunna erbjuda barnomsorg även på sommaren, gör att hon ser mörkt på framtiden.

Den barnomsorg det handlar om är det som kallas den pedagogiska omsorgen. Alltså mindre mindre barngrupper med normalt en eller två dagmammor. De ska nu - precis som all annan barnomsorg - kunna erbjuda öppet under "ramtid", mellan halv sju på morronen och halv sju på kvällen - dessutom ska omsorg erbjudas på loven och under semestertid. Så är det inte idag.

Beslutet i barn- och utbildningsnämnden i Solna börjar gälla vid kommande årsskifte - och riskerar få stora konsekvenser.- Vi är många dagmammor som antagligen tvingas lägga ner och det kommer drabba många barn och föräldrar som sökt sig till oss, säger Maria Nehl

Ordföranden i barn och utbildningsnämnden i Solna, Arion Chryssafis, säger till P4 Radio Stockholm att han visserligen förstår föräldrrnas och dagmammornas oro - men han försvarar ändå förändringen. Att villkoren blir lika beror på att en pedagogska omsorgen måste vara öppen för alla, säger han till P4 Radio Stockholm

Den här nyheten är från början ett tips vi fick från de boende i Solna i samband med P4 Radio Stockholms utesändning under onsdagen i Solna Centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista