Vägomläggning på Essingeleden blev en blunder men ska fixas i natt

1:16 min

Den felaktiga vägomläggningen vid Tomtebodakurvan på Essingeleden i Stockholm kommer att börja åtgärdas först i kväll vid 22-tiden. Det var i natt som vägfälten blev felmålade. Det såg ut som det var ett körfält fast det var två, något som lett till tvära inbromsningar, omfattande köer och stor irritation idag.

– Det är ju kaos. Det går ihop tre filer till en, eller det ser ut som om det går ihop till en, men så är det inte men det upptäcker man för sent och skapar inbromsningar och det blir köer hela vägen, säger lastbilschaufför Bosse Nilsson.

– Om jag skötte mitt jobb på det viset skulle jag få sparken.

Av någon anledning har vägentreprenören missuppfattat ritningarna och målat fälten fel. Eftersom det är en så hårt trafikerad led så har man inte kunnat åtgärda det under dagen, säger Skanska. Istället har man ställt upp en blinkande vägassistansbil för att varna trafikanterna, vilket har lett till att hastigheten sänkts och trafiken gått ännu långsammare.

Edvard Lind, presschef Skanska som har ansvaret för vägbygget, förstår trafikanternas ilska:

– Det är inget att diskutera, det är en blunder och helt oacceptabelt. Högst olyckligt och vi beklagar det.

Ska det kunna hända vid ett så stort jobb vid en knutpunkt?

– Det enkla svaret är nej men samtidigt har jag förstått att det inte är helt ovanligt att ritningar på vägmarkeringar inte helt stämmer överens med verkligheten men då brukar man lösa det på plats.

Kan du garantera att det är bättre i morgon?

– Vi kommer att lösa det under natten så i morgon ska det flyta på som vanligt, säger Edvard Lind, presschef Skanska.