Död kvinna hittad i Sheratongaraget i Stockholm. Akrivfoto: Jessica Gow/TT

Kvinna som dog efter våldtäkt vid Sheraton hade möjligen kunnat räddas enligt polis

"Varken polisradion eller mobilerna fungerade"
1:29 min

Den kvinna som hittades död efter en våldtäkt i ett parkeringsgarage vid Hotell Sheraton hade möjligen kunnat räddas till livet, det skriver en polisanställd i en tillbudsanmälan.

Polispatrullen saknade såväl radio- som mobilmottagning i det underjordiska garaget, vilket fördröjde kontakten med SOS Alarm.

Tidigt på morgonen, fredagen den 27 september kallades en polispatrull till parkeringsgaraget vid hotell Sheraton på Vasagatan i Stockholm efter larm om att ett par hade samlag i garaget. När de kom fram hittade de en livlös kvinna och en man greps på platsen.

Patrullen försökte omedelbart tillkalla förstärkning och larma dit en ambulans. Men varken polisradion eller mobilerna fungerade i det underjordiska garaget, det saknades täckning.

Först tolv minuter efter att den första patrullen kommit till platsen kom förstärkning och ambulans till garaget.

I en så kallad tillbudsanmälan skriver en polisanställd att kvinnan möjligen skulle ha kunnat räddas till livet om man fått kontakt med SOS alarm tidigare och kunnat sätta in livräddande åtgårder snabbare.

Han skriver också att det skulle kunnat utvecklas till en mycket farligt situation för poliserna, om de till exempel skulle hamnat i underläge. Ingen hade fått kontakt med patrullen.

Dessutom menar anmälaren att utredningsarbetet av brottet kunnat bli lidande av bristerna i radio- som mobilmottagningen. Tidsfördröjningen blev nu sådan att eventuella andra gärningsmän kunde undkomma.

För framtiden anser anmälaren att man bör titta på möjligheten att ordna så att polisen radiosystem funkar också i garaget, det går nämligen att ordna täckning under jord, det har tidigare gjorts i tunnelbanan.

När det gäller fallet med den döda kvinna så sitter den man som greps på platsen, häktad misstänkt för våldtäkt. Ytterligare en person är enligt polisen misstänkt för våldtäkt, men han släpptes efter förhör.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".