Fortfarande kritiskt för en av de skjutna i Tensta

2:01 min

På söndagskvällen, strax efter 21, sköts fyra unga män vid en grillkiosk i Tensta.

Två av dem är födda 1990 och de andra två 1991 och 1996. Samtliga har förts till Karolinska universitetsjukhuset och för en av männen är tillståndet kritiskt.

Enligt polisen finns det uppgifter om att två skyttar har flytt från platsen på moped. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och polisstyrkor från flera områden deltar i jakten på gärningsmännen.

Polisens presstalesman, Lars Byström, menar att det hela kan handla om en kriminell uppgörelse mellan två gäng.

– Vi har två kriminella gäng och vi har tidigare haft en del skjutningar i området. Men de har inte varit aktiva på ett tag, så det är svårt att i nuläget säga om det här var en gänguppgörelse, säger han.

Polisen har hört flera vittnen, men vädjar om fler tips. Ett vittne i Tensta berättar om händelsen:

– Man hörde att det var en skottlossning. För förut, när det har varit skottlossning, så låter det som fyrverkerier. Men den här gången var det typ 15 skott. Men jag är van vid sådant här eftersom jag har bott här länge, säger hon till Ekots reporter på plats, Ivan Garcia.

På måndagseftermiddagen var tillståndet fortfarande kritiskt för en av männen och polisen säger att det inte finns någon misstänkt i nuläget.

För att förhindra liknande händelser kommer de nu sätta in extra resurser, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström:

– Vi ser till att öka den politiära närvaron. För att förhindra att något liknande ska uppstå och visa allmänheten att vi verkligen tar den här typen av brott på största allvar. Samtidigt som vi intensifierar vår underrättelsetjänst för att ta oss framåt.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning och gått igenom egna register för att hitta likheter med andra händelser. Under sommaren inträffade skjutningar i västerort, och polisen söker efter likheter.

– I nuläget kan vi inte säga att det finns kopplingar mellan det som hände, främst ute i Hässelby/Vällingby-området främst under försommaren, så någon klar koppling finns det inte i nuläget.

Händelsen har lett till att det i kväll kommer hållas ett möte för allmänheten i Tensta, med representanter från stadsdelensnämnden och polisen. Abdi Aziz Gedi är ordförande för somaliska föräldrar och modermålsföreningen, som initierat informationsmötet.

– Vi har fått reaktioner från folk som blivit chockade på grund av den här händelsen. Det som vi kunde erbjuda i dag var att se vilken information som finns och ge rätt information, i stället för att folk sprider falsk information.

Maria Makar, Lotta Myhrén
maria.makar@sverigesradio.se, lotta.myhren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista