Kommunalråd kräver civila räddningshelikoptrar i Berga

Sjöräddningshelikoptrarna som försvinner bland annat från Berga när försvaret drar ner ska ersättas med civila räddningshelikoptrar - det lovade infrastrukturminister Ulrica Messing i går.

Var de nya helikoptrarna ska placeras är inte klart. För Pelle Svensson, socialdemokratiskt kommunalråd i Haninge, är det självklart att Berga ska få de civila räddningshelikoptrarna, och han önskar sig tydligare besked.

-Som jag ser det är det en självklarhet att den civila resurs som ska byggas upp, ska lokaliseras till Berga. Där finns investeringarna, och där finns dessutom förutsättningar att förlägga ytterligare helikopterverksamhet, till exempel polis- och ambulansflyg, däger Pelle Svensson.

Han ser inga hinder för att kombinera amfibieverksamhet - då Vaxholms Amfibieregemente ska flytta till Berga - med civila sjöräddningshelikoptrar.

I nästa vecka ska Pelle Svensson träffa Ulrica Messing och diskutera frågan om sjöräddningshelikoptrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".