Stockholmspolisen varnar för ny typ av bedrägeri

Stockholmspolisen varnar nu för ett nytt sätt att lura folk. Erik fick sin identitet stulen och krävdes på 180 000 kronor för en lägenhetsrenovering som aldrigt ägt rum, skriver Aftonbladet.

Det verkar som att bedragarna ständigt hittar nya sätt att lura till sig pengar. Aftonbladet har talat med Erik, han fick fakturor på 180 000 kronor för en falsk lägenhetsrenovering.

I samband med att han var utomlands kapade bedragare hans personnummer och avslutade hans telefonummer. Strax därpå öppnade de ett nytt abonnemang med den kapade identiteteten. Dom skapade också en mailadress.

Nästa steg var att kontakta ett kreditinstitut som köper fakturor av företag. De uppgav att de var byggföretag som hade gjort en lägenhetsrenovering hos Erik. De gav sedan kredtiföretaget Eriks personnummer och det falska personnumret och mailadress.

När de i sin tur ringde dit svarade en person som uppgav att han var Erik och som bekräftade att byggföretaget hade gjort renoveringen.

När den riktige Erik kom hem möttes han av fakturor på 180 000 kronor. Han lyckades i sista stund stoppa kreditföretaget från att betla ut perngarna till bedragarna.

Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel, säger till Aftonbladet att den här bedrägerimetoden är ny. Han tycker att det är ett stort problem att personnummer går få fram så lätt och att man måste fundera på att införa en möjlighet för privatpersoner att låsa sitt personnummer hos alla kreditupplysningsföretag, och att låset bara går att ta bort av en identifierad person.

Förra året skedde omkring 65 000 brott till följd av id-kapningar, och svenskarna bestals på 2,7 miljarder kronor.

Mats Rundbladh

Mats Rundbladh. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista