Svensk sjukvårdspersonal underbetald i Thailand

Läkare och sjuksköterskor på Södersjukhuset, som åkte ner till Thailand för att hjälpa skadade svenskar efter tsunamin, får inte betalt för all den tid de arbetade. Södersjukhuset betalar bara för åtta timmars arbetsdag, trots att de flesta jobbade i stort sett dygnet runt.

Orsaken är att Södersjukhuset har betalat lönerna utifrån ett avtal som heter Kris och Katastrof och som gäller vid krigs- och beredskapstillstånd. Enligt det avtalet betalas lön ut för åtta timmar per dag, oavsett hur mycket personalen har jobbat. Södersjukhuset hävdar att de har fått besked från Stockholms läns landsting att det är så här situationen ska hanteras.

- Det är inte så att någon ska tjäna pengar på ett sådant arbete men man ska inte behöva förlora på det heller, säger läkaren vid Södersjukhuset Anders Lindberg till Radio Stockholm. Anders Lindberg var en av de läkare som var först på plats i Thailand efter katastrofen. Han har fått betalt för ungefär en fjärdedel av den tid han arbetat.

Landstinget hävdar att Södersjukhuset inte alls har blivit tillsagda att använda sig av Kris och katastrofavtalet. Landstingets förhandlingschef, Birgitta Granat, säger till Radio Stockholm att lönerna ska betalas ut enligt det vanliga kollektivavtalet och att läkarna och sjuksköterskorna ska få betalt för alla de timmar de har arbetat.

Södersjukhuset har inget emot att betala sjukvårdspersonalen mer pengar, men vill då få besked från Landstinget att de har ändrat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".