Reinhold avled sommaren 2013. Foto: Janerik Henriksson /Bertil Ericson /TT.

Solnas stadsdirektör tog mutor vid arenabygget

Dödsboet blir skydligt att betala tillbaka.
1:17 min

Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold tog emot mutor när den nya nationalarenan för fotboll byggdes i Solna. Det slår hovrätten fast i en dom. Fyra andra män som stått åtalade i ärendet frias, precis som i tingsrätten.

Sune Reinhold fälldes av tingsrätten våren 2012 för mutbrott, till villkorlig dom och dagsböter för mutbrott, i samband med bygget av Friends Arena i Solna. Men i somras avled han.

Eftersom Reinhold avlidit sedan tingsrättsdomen, prövar inte hovrättens hans straff, däremot slår de fast att han fick otillåtna pengar i samband med bygget. Och dom pengarna ska hans konsultbolag eller dödsboet betala tillbaka till staten.

– Straffet undanröjs på grund av att han har avlidit. Däremot, hans konsultbolag liksom dödsboet förpliktigas att solidariskt återbetala det belopp som mottagit som muta, ett belopp om cirka 900 000 kronor, säger Richard Ljungqvist, fd chefsrådman i hovrätten.

De pengar Sune Reinhold fick, månatliga utbetalningar på 25 000 kronor, kunde ha påverkat hans beslut i arbetet konstaterar hovrätten.

Men hovrätten är hårdare i sin bedömning än tingsrätten, som bara ansåg att 375 000 av de utbetalade arvodena var mutor. Svea hovrätt höjer den summan till cirka 900 000 kronor

Reinhold borde ha vetat om att den här typen av extrauppdrag måste godkännas. Att han dolde detta "talar för att han förstått att den kunde ifrågasättas", enligt domen.

Hovrätten behandlar i sin dom idag också fyra personer, däribland Solnas förra ordförande i kommunstyrelsen, moderaten Lars-Erik Salminen, som stått åtalade, misstänkta för bland annat, bestickning det vill säga för att ha betalat ut mutorna.

Männen friades av tingsrätten och även hovrätten friar männen.

– De fyra personer som frias har inte insett att det de deltagit i varit del av brottslig verksamhet, säger Richard Ljungqvist.

Fakta: Mutskandalen

Under tennisveckan i Båstad sommaren 2007 ingicks ett avtal mellan stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, och bland andra entreprenören Erik Paulsson och Solna-politikern Lars-Erik Salminen.

Han skulle få pengar för att extraknäcka som konsult åt bolagen bakom arenaprojektet i Solna utanför Stockholm. Drygt 900 000 kronor betalades ut 2008-2009.

Reinhold, som gick bort i somras, fälldes i tingsrätten för mutbrott, medan de fem övriga åtalade friades från misstankar om bestickning.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".