1 av 2
Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Björn Lindberg /Sveriges Radio.

Så odlar du fisk hemma i lägenheten

5:43 min

Vad blir nästa trend efter surdegsbröd och att stoppa egen korv? Ja, på KTH i Haninge tror man att det kommer att bli att odla sin egen fisk som man sen äter till middag.

Nu har det tagits fram en prototyp på en "fisk- och grönsaksmöbel" som man ska kunna ha hemma i köket. Den rymmer ett 500 liter och ett miniatyrväxthus för till exempel paprika och tomater.

I KTH:s lokaler har man ställt i ordning en lägenhet där fisk och grönsaker odlas på samma ställe.

– Vi ser mat som simmar omkring i form av tilapiafiskar som ska bli större, så där 600 gram. Då ska vi äta upp dom. Den är en jättebra matfisk som vi importerar som frusna filéer idag och föds upp i Vietnam och Kina, berättar forskare Annika Carlsson Kanyama.

Fiskbajset i akvariet blandas med vattnet. Vattnet används sen till en grönsaksodling i samma möbel. Näringen i vattnet ska tas upp av till exempel tomater och paprikor som man sedan ska kunna äta tillsammans med fisken.

– Det här är ett sätt att få färska produkter, bli mer självförsörjande, utveckla sin talang när det gäller odling och uppfödning och minska miljöbelastningen.

Konstruktör Max Larsson har byggt själva möbeln på KTH. Och det var inte helt enkelt.

– Det krävdes lite litteratursökning för att se till att balansera mängden grönsaker gentemot mängden fisk. Det får medfölja en tydlig instruktion om hur man sköter systemet, säger Max Larsson.

En tanke är att man i framtiden även ska kunna hyra grönsaks- och akvariemöbeln.

– Om man hyr skulle man kunna få support. Man skulle kunna ha någon som kommer att tittar till den emellanåt.

– Om man tänker att det här blir vanligare i framtiden kan man ju tänka sig all möjlig sorters fisk. Man kanske vill ha tork, eller jätteräkor till exempel, säger forskare Annika Carlsson Kanyama.

Det testas lite av varje här. Vad gör ni med all den här kunskapen?

– Vi tar hit användargrupper som kommer hit och kollar på det här. De får fylla i en enkät där de anger hur mycket tid och pengar de är villiga att lägga. Sen hoppas vi kunna få fram någon typ av kravspec på hur sådana här produkter borde se ut i framtiden för att folk ska vilja köpa dem, säger Annika Carlsson Kanyama.

Senaste åren har det varit populärt att göra eget surdegsbröd och stoppa korv. Nästa grej blir att jämföra torsk hemma?

– Det tror jag blir den nya trenden. "Kom och titta på min citronmelis och min torsk". Det är nya statusgrejen.

Björn Lindberg

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista