Norrtäljerymlingar inför rätta i Svea hovrätt

I dag inleddes rättegången i Svea hovrätt mot sju av de åtta personer som dömts för inblandning i den uppmärksammade fritagningen från Norrtäljeanstalten i somras.

De åtalade kräver att bli helt frikända eller att straffet sänks. Rättegången hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Det var i somras som tre fångar fritogs från Norrtäljeanstalten under vapenhot.

En bil användes som murbräcka för att forcera fängelseporten. Medan en av fritagarna fortsatte in på anstalten och kapade sönder ett trådstaket stod den andre på vakt med ett automatvapen.

Mårten Tammiharju, som var en av rymlingarna, och som i tingsrätten dömdes för grovt vapenbvrott och anstiftan till olaga hot kräver i hovrätten att bli helt frikänd eller att straffet sänks. Under rättegången säger han inte mycket. Nästan hela tiden svarar han bara ingen aning på åklagarens frågor.

En annan av rymlingarna, Basim Bottany, har mer att säga. Framför allt att han inte deltagit i någon planering utan bara fick en fråga om han ville följa med.

Han säger att det inte fanns några tecken på att rymningen skulle utföras med hjälp av vapen och att han först vid polisförhören fick veta att det hade funnits ett vapen. Han säger också att det var efter påtryckningar som han stannade kvar och följde med under rymningen.

Men åklagaren Lena Bergenstråle säger till Radio Stockholm att hon vill se längre fängelse straff för Basim Bottany,  för anstiftan till grovt vapenbrott och anstiftan till skadegörelse.

Rättegången fortsätter till den nionde mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".